6/23/2015

Easy Stiches - Guide to Decorative Embroidery Stitches - The Blanket Stitch

 

Ahogy tegnap megígértem, ma hozom a tutorial sorozat első leckéjét, mégpedig egy rendkívül egyszerű, de annál inkább sokoldalú öltéssel kezdünk.

As promised yesterday I'm here with the first lesson of the series with a very easy but also enormly versatile type of embroidery stich.


A huroköltés. The blanket stitch
Ezt az öltést mifelénk pelenkaöltésnek nevezik, de ismert gomblyuköltésként is, mivel sűrűn varrva gomblyukak eldolgozására is használták. Tehát tulajdonképpen anyagszélek eldolgozására és összeerősítésére szolgált eredetileg, így alakult ki, akárcsak a láncöltés.
Maga az öltés egyszerű, elsőként az öltés alsó vonalánál felöltünk és az öltés szélességének megfelelően visszaöltünk az anyagba, miközben a szálat jobbra húzzuk. Amint a tű újra az anyag felszínére ölt közvetlenül az első felöltés mellett, az elhúzás által képződött hurkon átvezetjük a tűt. Ha tovább öltünk, az öltések így majd egymásba kapcsolódnak. Az ábra (Fig. 1.) remélem jól mutatja, hogy dolgozunk. A lényeg, hogy a hurokba vezessük a tűt és a hurok mindig a haladás irányába feküdjön az anyagon.

The blanket stich is known also as buttonhole stitch because it was often used as an edging on blankets and also when made in very close and small stitches for buttonholes. In Hungarian it has a for foreigners strange name "nappy stitch". The reason of the naming is the same as for the blanket edging.
Same as the chain stitch thus it was developed to refine and stich edges together. The stitch itself is easy, first you bring the thread out on the outer line of the design and insert the needle so you have the intended width. When your needle comes again over the fabric on the outer line, you form a loop. Now just pull the needle through the fabric while the thread is under the needle point. When repeating he stiches will join together. I hope the diagram (Fig. 1.) shows how you need to work. The most important thing is to pull the needle trough the loop of thread which should lay in the direction of yor stitches.

blanket stitch
Fig. 1.


Kis gyakorlás után nagyon egyszerűen lehet vele haladni és rengeteg variációját használhatjuk szegélydíszként. A következő ábra (Fig. 2.) első három során látható, hogy a szárak hosszúságának és a szélesség (szünetek) variálásával különböző eredményt érhetünk el. A negyedik sorban kissé megdöntöttem két oldalsó szárat így a középsőt összefogva kis virágot stilizál a hímzés. Gyönggyel vagy franciacsomóval fejezhetjük be a díszítését.  Az utolsó sor pedig a valódi gomblyuköltés, ennek a szélén egy kis csomót öltünk. Azt hiszem látni a különbséget, hogy ez mennyivel stabilabb öltés a kis csomónak köszönhetően. Hogy kis csomó kerüljön a szélektre a fonalat duplán kel a hurokba ölteni (Fig. 3.). 

With a little practice you can make fast progress with this type of stitch and use a wide variety of nice edging embellishment. The next diagram (Fig. 2.) and the first three rows show how you can get different results by changing the length and width (pauses between each stitch). The fourth row is stitched with a straight stitch between two in a light angle which creates a stylized flower. You can finish the flower with a bead or a french knot. The last row show the actual buttonhle stitch with a little loop on the outline. I think you can see the differenze in the stability of the stitch given by this little loop. The little loop is made by putting the needle trough a double loop (Fig. 3.).

blanket stitch variation
Fig. 2.
buttonhole stitch variation
Fig. 3.
A fenti ábrák inkább csak útmutatóul szolgálnak, ahogy mondtam, ez az öltéstípus nagyon sokoldalú és dekoratív. Használatos például a fehér- más néven Richelieu-hímzésnél is, csak hogy egy példát mondjak. Ha valakit közelebbről érdekel ez a technika, kattintson az alsó kép forrására, valódi kincs lapul ott. 
És hogy még egy konkrét példán bizonyítsam a fenti állításom, legközelebb egy huroköltéssel készült hímzésemet mutatom meg a lecke második részeként, hiszen az volt a cél, megtanulni az öltés technikáját és beilleszteni a saját kis tudástárunkba, szabadon használni hímzéseinken.

The diagrams above are only guides, as I said before, this type of stitch is very versatile and decorative. To tell you one example, it is used also in whitework called also Richelieu embroidery. If you are interested in this type of whitework, click on the source of the image below, it's a real treasure hidden there.
And to proove my statement above, next time I'll show you an embroidery of mine done in blanket stitch as the second lesson since the aim of this tutorial series was to learn how the stitch is made, store it in our own little stitch library and use it in our work.

Richelieu panel
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése