2/07/2015

Elsie. What about handmade dolls?



Elkészült az első általam készített baba, amit már fényképen is megmutatok. Néhány korábbi próbálkozás után Elsie már a gép előtt pózolhat, bár még mindig sok a szépséghibája, így a "boltba" nem kerül. Viszont az előző darabokhoz képest ő áll a legközelebb ahhoz, ami a fejemben él. 

The first doll made by me is finished. Actually she isn't the very first ever, but Elsie is the first after a couple of attempts, which I'm confident enough to share with you. There are a lot of things to make better the next time, therefore she is not going into the shop, but still she is very close to the picture what I have in my mind.


A véleményetekre lennék kiváncsi vele kapcsolatban. Mit gondoltok róla? Magassága 41 centiméter a feje búbjától a lába hegyéig. Az arca kézzel hímzett, a haja pedig vörös merinói gyapjúból készült. Ez utóbbin még dolgoznom kell. A ruhája is általam készített, az alját csipke díszíti, elöl három apró gombbal, hátul pedig három fa gyöngy kapcsolja össze. Néhány helyen a baba teste, feje még kissé ráncos, ezt is orvosolnom kell a jövőben.
Szóval mit gondoltok? Érdekelődik valaki kézzel készített egyedi babák után? Ugyanis ő nem legyártható, többszörösíthető. Sokat dolgozom újrahasznosított anyagokkal, egy teljesen ugyanilyet így nem tudok készíteni, de nekem ez adja a szépségét. Ajándékoznátok ilyesmit, vagy van aki gyűjtő? Játszanak a gyerekek ilyesmivel vagy sajnálnátok egyedi babát ajándékozni? Magával a babával kapcsolatban, láttok valamit Elsie-n, amit szerintetek javítani kellene? Minden véleményt izgatottan és érdeklődve várok. 

I'm very curious about your opinion and would like to ask about your thoughts. What do you think about her? She is 41 cm tall from head to toe. Her face is hand embroidered, the bright colored red hair is made from merino wool. I still need to work on the hair for the next doll. Her dress is also made by me, finished with some lace. The dress has three little buttons on the front and three wooden beads on the back which secure the dress. On some places the doll's head and body have little wrinkles still which I need to eliminate. 
So what do you think? Is somebody interested in handmade unique dolls at all? Cause she is not reproducable. I'm working sometimes with recycled material, therefore I cannot make and sew another identical doll but this is the beauty of it for me. Would you give a gift like that to somebody or do you collect dolls? Do children play with things like that or would you consider it as too expensive to give a unique doll as a present? Regarding the doll itself, do you see something on Elsie what I could do better? I'm curious and thankfull for every comment you make.

.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szerintem nagyon szép lett a baba :) A haja különösen tetszik azon nem javítanék a helyedben semmit. :) Viszont nem tudom, hogy gyerek kezek között mennyire lenne strapabíró ez a hajkorona. A ruhája is igazán csinos. Talán a lábfej részen használtam volna a ruha anyagát "cipő" gyanánt. Ha gyerek kezek közé szánod, lehet érdemes lenne egy alsószoknya vagy egy alsóruhácska is a leányzóra, mert imádnák öltöztetni. Igen, az arcon a ráncokat még javítani kellene. Esetleg megpróbálni úgy, hogy egy kör alakú anyagból készíteni a fejet. A közepére a tömést és hátul összehúzni az anyagszéleket, ahol a haj úgyis takarja. Vagy waldorf jellegűre készíteni a baba fejét, vastagabb fehér harisnyából, akkor némi mimikát is tudsz neki készíteni. Az arca szerintem nagyon bájos, nagyon tetszik a hímzés :) Az meg, hogy adna-e valaki kézműves babát a gyerekeknek sajnos szerintem egy az egyben ár kérdése a mai világban :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia San, köszönöm, hogy írtál és megosztottad a véleményed, nagyon örülök neki.
      A haján azért változtatnék, amit te is írtál, strapabíróbbnak kell lennie. A ruhát illetõen is van terv, szoknya ilyesmi már tervezési fázisban van.
      Az arcával még bajlódom, tulajdonképpen eléggé szabályos kör alakú, tömõanyag is van benne elég, mégis ráncos. Azt hiszem, ha egy kis állat hagyok neki, talán helyére ugrik az anyag, ahogy szeretném. Ha nem, lehet megpróbálkozom a waldorf féle variációval.
      És ugye az ár kérdése, én is ilyesmire gondoltam :) de ezt az idõ megmutatja.
      Köszönöm mégegyszer, hogy idõt szakítottál a válaszra. :)

      Törlés